torstai 2. tammikuuta 2014

Itsehoitopisteiden avajaiset Karkkilassa ja Nummelassa 13.12.2013

Laurea Lohjan sairaanhoitajaopiskelijat ovat vetäneet Itsehoitopisteiden kehittämisprojektia Pumppu-hankkeessa, osana Karkkilan ja Vihdin alueen palveluiden kehittämistä. Itsehoitopisteet avattiin Perusturvakuntayhtymä Karviaisen terveysasemille Nummelaan ja Karkkilaan. Kehittämistyötä on tehty opiskelijaryhmissä osana syventäviä opintoja, sekä opinnäytetyönä.

Opiskelijoiden muodostaman kehittämisprojektiryhmän ideoiden ja terveysasemien henkilöstön toiveiden pohjalta luotiin terveysasemien aulatiloihin uudet, entistä toimivammat itsehoitopisteet, ITE-pisteet, joiden avajaisia vietettiin 13.12.2013.

Itsehoitopisteen toiminta-ajatuksena on ohjata ihmiset ottamaan vastuuta omasta hyvinvoinnistaan ja terveytensä seurannasta. Itsehoitopisteellä asiakas voi:
·         mitata verenpaineen, painon ja vyötärönympäryksen, sekä merkitä tulokset seurantakorttiin
·         saada ohjeet painoindeksin laskemiseen  
·         tutustua terveyteen ja hyvinvointiin liittyvään materiaaliin
·         saada tietoa paikallisten yhdistysten ja järjestöjen toiminnasta.
Pisteiden avajaiset käynnistyivät lehdistötilaisuudella Nummelan terveysasemalla. Paikalla oli lehdistön edustajia, projektissa mukana olleita Laurean opiskelijoita ja lehtoreita, sekä Perusturvakuntayhtymä Karviaisen työikäisten terveyspalvelupäällikkö Minna Luoto. Lehtorit esittelivät projektin taustaa yhdessä opiskelijoiden kanssa.

Yksilön valtaistuminen oman terveyden suhteen on avainasia
Minna Luoto kertoi pisteiden toiminta-ajatuksesta: ”Haluamme ITE-pisteiden avulla herätellä ihmisiä havahtumaan omaan terveyteen vaikuttaviin seikkoihin. Pisteellä toteutettavien mittausten perusteella asiakas voi havaita tarpeen ajan varaamiselle sairaanhoitajan vastaanotolle, tarkemman seurannan piiriin. On tärkeää havaita ajoissa omaan terveyteen vaikuttavat riskitekijät.”

Luoto kertoi myös näkemyksiään projektin etenemisestä ja tuloksista: ”Kaiken kaikkiaan yhteistyö Pumppu-hankkeen kanssa on ollut erittäin arvokasta, hankkeen puitteissa tehty taustatyö on antanut meille arvokasta taustatietoa toiminnan kehittämiseen. Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen, pisteet ovat monipuoliset ja tarkkaan harkitut. Itsehoitopisteen perusajatus istuu hyvin Karviaisen toimintamalliin, koska ajatus asiakkaan osallisuudesta omaan hoitoon löytyy Karviaisen arvoistakin. Projektissa mukana olleet opiskelijat ovat työskennelleet tunnollisesti, paneutuneet asiaan ja kuunnelleet toiveitamme.”



Nummelan Itsehoitopisteen ensimmäinen asiakas Sirkka Ranta sai sairaanhoitajaopiskelija Laura Honkaselta opastusta pisteellä asiointiin ja pisteellä käytettävän Hyvinvointikirjasen hyödyntämiseen. Nummelan projektiryhmään kuuluivat Honkasen lisäksi Anne Nyholm ja Niina Åman.

 
Erikoislääkäri Ardeshir Kia ja avoterveydenhuollon ylilääkäri Mia Jernfors Nummelan terveysasemalta ovat erittäin tyytyväisiä uusittuun ITE-pisteeseen ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin potilaan ohjaamiseksi oman terveyden seurantaan.

Käytännön hyötyjä onnistuneesta projektista
Karkkilan ITE-pisteen avajaisia vietettiin Nummelan avajaisten jälkeen. Karkkilan terveysaseman vastaanoton sairaanhoitaja Tiina Ranta antoi myös positiivista palautetta uudesta ITE-pisteestä: ”Lopputulos on mielestäni aivan mahtava, tämän projektin tulokset eivät päädy ö-mappiin, vaan käyttöön. Uusittu piste on selkeä ja opasteiden ansiosta helposti asiakkaidemme löydettävissä. Ohjaamme mielellämme asiakkaita tutustumaan pisteen tarjoamiin palveluihin. Opiskelijat ovat hoitaneet tämän projektin kunnialla alusta loppuun.”

Karkkilan pisteen projektityöryhmän jäsenet Päivi Hagelin, Jaana Harjunpää, Tiina Heinonen ja Hanna Nokio olivat avajaisissa iloisella mielellä. Terveysasema tarjosi ITE-pisteen kehittämiseksi sopivan tilan, johon oli helppoa luoda rauhallinen ja tilava ympäristö asiakkaita varten.

Karkkilan ITE-pisteen uusitut tilat miellyttivät sekä projektin opiskelijajäseniä että terveysaseman henkilökuntaa. 
 
Hyvinvointikirjanen henkilöstön ja asiakkaiden tueksi

Projektin aikana opiskelijat loivat Itsehoitopisteisiin tarkoitetun Hyvinvointikirjasen, johon on koottu tiiviiseen pakettiin tärkeimmät omaan terveyteen vaikuttavat osa-alueet, niiden mittarit ja toimenpiteet, joilla omaan hyvinvointiin pystyy vaikuttamaan. Kirjanen esittelee tärkeitä asioita leikkisällä otteella.
 
Hyvinvointikirjasessa lasketaan pisteitä elämän oikealle riville
Kirjasen luomisessa mukana ollut Laura Honkanen kertoo: ”Kirjanen on tarkoitettu sairaanhoitajien työkaluksi potilastyössä. Se toimii keskustelun tukena sairaanhoitajan ja asiakkaan välillä, kun keskustellaan tärkeimmistä, omaan hyvinvointiin vaikuttavista osa-alueista. Uskon, että ennaltaehkäisevä terveystyö tuo hyviä tuloksia ja on tärkeää, että yksilö valtaistuu omaa hyvinvointiaan koskevissa asioissa.”

Kaiken kaikkiaan palaute uusituista ITE-pisteistä oli positiivisen innostunutta. Nummelan tai Karkkilan Itsehoitopisteillä vierailevat henkilöt voivat käydä itse tekemässä kirjasen testin: ”Onko sinulla seitsemän oikein? Mikä on sinun elämäsi oikea rivi? Tähän voittoennusteeseen voit itse vaikuttaa!”

Teksti ja kuvat: Noora Montonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti